Menü

Kiemelt témánk

Feliratkozás


Eseménynaptár

25_old_dusty_rotary_dial_telephone.jpg

Mobil- és ip-irányú a technológiai migráció, és csökkennek az arpu-k* – ezek a meghatározó trendek most az üzleti távközlési piacokon.

A BellResearch „Magyar Infokommunikációs Jelentés” című kutatássorozatának legfrissebb elemzésében a hagyományos analóg és isdn, a közvetítőválasztásos (cs/cps) és a kábeltelefónia (voca), illetve szélessávú hozzáférésen nyújtott ip-alapú telefonszolgáltatások (szolgáltatói voip, voin) piacát vizsgálja.

Az egyes üzleti szegmensek fixtelefon-használata korántsem azonos. A 10 és 249 fő közötti kkv-k, a nagyvállalatok és az intézmények körében teljes körűnek tekinthető a vezetékeshang-penetráció, a megoldások jól illeszkednek e szervezetek mindennapi működésének gyakorlatához. Éles kontrasztban áll ezzel az 1–9 fős mikrovállalkozások szegmense, amely egyre inkább a mobiltelefóniára támaszkodik, az előbbieknél sokkal kevésbé (telep)helyhez, irodához kötődő üzletviteléből adódóan – ott is, ahol egyébként helyhez kötött telefon is elérhető. Ez a szegmens mutatkozik a leginkább nyitottnak a meglévő vezetékes infrastruktúra teljes leváltására mobiltelefóniára, amit az adatok tanúsága szerint egyre több cég meg is lép. „A mikrovállalatok közel fele nem használ semmilyen fixtelefon-szolgáltatást”, mutat rá Gál Tamás, a BellResearch vezető tanácsadója.

 

Kevesebb az előfizető, mint a felhasználó

A piac további lényeges sajátossága, hogy a fixtelefon-szolgáltatások „közvetlen” előfizetőinek száma a használókénál alacsonyabb. A szervezetek egy része magán- vagy más jogi személy nevén levő előfizetést vesz igénybe, például az anyacég, felettes intézmény vagy az irodaház üzemeltetője jelenik meg a szolgáltatók ügyfeleként. A különbség valamennyi szegmensben mérhető, azonban a mikrovállalkozások körében a legjelentősebb, és a költségvetési körben sem elhanyagolható mértékű.

A Jelentésben a fixtelefon-piac szerkezetét tekintve továbbra is a pstn/isdn dominanciája rajzolódik ki, azonban értékbeli részesedése a technológiai migrációnak köszönhetően folyamatosan csökken. A BellResearch három évvel ezelőtti, erre vonatkozó prognózisa helytállónak bizonyult: 2015-ben a szervezetek vezetékeshang-kiadásainak egyötöde már az ip-alapú (voca és egyéb voip) megoldások szegmensében keletkezik.

ICT-report

Téma: Fix telefónia az üzleti szegmensben

Tartalom: hagyományos analóg és isdn telefónia, cs-cps, kábeltelefónia, szolgáltatói voip, voin; technológiák penetrációja, vonalszám, szolgáltatói kapcsolatok, kiadások; piacméret, részesedések, szolgáltatóváltás, technológiai migráció; árérzékenység, attitűdök, preferenciák, tervek

Információk: www.ictreport.hu

A Jelentés adatai tisztán kirajzolják az üzleti vezetékes hangpiac 2003 óta tartó csökkenését is. A zsugorodás mértéke a 2009-2010-es időszakban érte el a „negatív csúcsot”. A lefelé mutató trend irreverzibilis, egyedül az apadás dinamikája tompul. „A fixtelefon-piacon a következő években enyhén csökkenő mértékű zsugorodásra számítunk”, mondja el Gál Tamás.

 

Tovább hanyatlik a vezetékes telefonálás

A piac alakulását a szolgáltatók és a platformok versenye határozza meg. A mobilirányú helyettesítés ebben kiemelt jelentőséggel bír, a fixtelefónia relevanciája a vállalatok tevékenységében a jövőben is csökkenni fog. A helyhez kötött technológiákon belül erősödik a migráció az ip-alapú megoldások irányába, ami tipikusan alacsonyabb költségszintet jelent; a tarifákat a szolgáltatók közötti verseny is tovább faragja -- világít rá a BellResearch elemzése. A folyamatok eredőjeként a fixtelefon-piacot mindenekelőtt az access-ek és az arpu-k csökkenése fogja meghatározni.

 

* arpu: average revenue per user, árbevétel előfizetőnként. A telekom üzletmenet egyik meghatározó mutatója

Rovatok

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 2074 személy szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Németh Péter

A legkeresettebb emberek:

Cégszkenner

Melyek az ict-iparág legfontosabb cégei?
Melyek a fontosabb felhasználók más iparágakból?

Regisztrálja cégét Ön is!

Jelenleg 4964 cég szerepel adatbázisunkban.

A legkeresettebb cégek: