Menü

Kiemelt témánk

Feliratkozás


Eseménynaptár

előző hónapkövetkező hónap
birosag
Forrás: MTI / Czeglédi Zsolt

A bíróságokat érintő távmeghallgatás továbbfejlesztése, valamint a tárgyalótermi kép- és hangrögzítés kialakítása érdekében stratégiai együttműködést kötött az Országos Bírósági Hivatal (OBH) és a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. (NISZ).

Az OBH és a NISZ 2018-ban 72 darab távmeghallgatásra, valamint tárgyalótermi kép- és hangrögzítésre is alkalmas tárgyalótermet alakított ki országszerte. A rendszer segítségével az érintett felek számára idő- és költséghatékony módon bonyolíthatóak le a bírósági ki- és meghallgatások. Emellett a védett személyek, különleges bánásmódot igénylő sértettek (például fiatalkorúak) nyugodt körülmények között, a vádlottól távol, külön teremben tehetnek vallomást.

Az eddigi tapasztalatok szerint a távmeghallgatási végpontokat minden ügyszakban sikerrel használják a bíróságok, mind a képek, mind a hang minősége kiváló.

A Via Videó projekt további fejlesztését teszi lehetővé a mostani együttműködési megállapodás – emelte ki beszédében az Országos Bírósági Hivatal elnöke. Handó Tünde elmondta: a jelenlegi 72 végpont mellé újabb 112 végpontot szeretnének kialakítani a hazai bíróságokon. Az elnöknő szerint a távmeghallgatás rendszere nap mint nap bizonyít, használata pedig hihetetlen mennyiségű utazást és időt takarít meg az ügyfelek számára.

A jövőbeli fejlesztések célja, hogy a felvételek rögzítése mellett a meghallgatások írott formában is a bíróság rendelkezésére álljanak.

Bancsics Ferenc, a NISZ vezérigazgatója hozzátette: arra törekednek, hogy a legkorszerűbb informatikai szolgáltatásokkal segítsék az állampolgárok közigazgatási ügyintézését a Belügyminisztérium háttérintézményeként, így központi szerepet vállalnak hazánkban az e-közigazgatás megvalósításában.

"A bíróságok digitalizációjának egyik építőköve volt az országos videokonferencia-rendszer kiépítése, melyet az OBH-val szoros együttműködésben készítettünk elő és hoztunk létre a szakmai igények alapján. A jelen megállapodás keretében a további közös munka célja, hogy a rendszer új végpontokkal és funkciókkal bővüljön, ezáltal még inkább leegyszerűsítse az igazságszolgáltatás mindennapi feladatait" - fogalmazott Bancsics Ferenc.

Az együttműködési megállapodás azért is kiemelt jelentőségű, mert a rendszer hatékony működése a bírósági szervezet és az ügyfelek számára is számos előnnyel jár. Egyszerűbbé és hatékonyabbá teheti az eljárási cselekményeket, azokat gyorsíthatja, valamint jelentősen csökkentheti a költségeket. A távmeghallgatás időmegtakarítással járhat mind a bíróságok, mind a felek, mind az eljárás egyéb résztvevői számára. Elkerülhetővé válnak az utazással szükségképpen felmerülő költségek, időveszteségek.

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 2074 személy szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Németh Péter

A legkeresettebb emberek:

Cégszkenner

Melyek az ict-iparág legfontosabb cégei?
Melyek a fontosabb felhasználók más iparágakból?

Regisztrálja cégét Ön is!

Jelenleg 4964 cég szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:ADAPTO Solutions Kft.

A legkeresettebb cégek: