Menü

Kiemelt témánk

Feliratkozás


Eseménynaptár

előző hónapkövetkező hónap
h1_systems_sved_adatkozpont
Forrás: H1 Systems
Magyar középvállalat vezette európai konzorcium épített kísérleti adatközpontot Észak-Svédországban. Az újszerű tervezési elveknek és az alkalmazott technológiáknak köszönhetően a Boden Type DC One soha nem látott szintre emelheti az adatközpontok energiahatékonyságát.

Olyasmi sikerült a magyar H1 Systems-nek, ami talán még egyetlen más magyar tulajdonú középvállalkozásnak sem: egy közvetlen brüsszeli forrásokból támogatott Horizon 2020 konzorcium vezetőjeként vitt végig egy több mint 3 millió eurós, piaci és akadémiai szereplőket egyaránt tömörítő projektet. A projekt eredményeként a svédországi Bodenben felépült kísérleti adatközpontot február elején adták át, és kezdték meg a kísérleti üzemet.

A konzorciumba a H1 Systems beszervezte a német Franuhofer Institute egyik intézményét, a Fraunhofer IOSB-t, a Luleai Egyetem mellett működő RISE kutatócsapatot, a Boden Business Agencyt és a hűtési megoldást szállító brit EcoCooling céget. A konzorcium célja az volt, hogy olyan adatközpont prototípusát alkossa meg, majd utána tesztelje ki, amely minden korábbinál könnyebben megépíthető és hatékonyabban üzemeltethető. Ennek érdekében holisztikus megközelítést alkalmazták már a helyszín kiválasztásánál és az épület, illetve az abba kerülő berendezések megtervezésénél.

Mit is jelent ez a gyakorlatban?

– A régióban elérhető bőséges, több forrásból beszerezhető és megbízhatóan rendelkezésre álló energiának köszönhetően nem kell szünetmentes tápegységeket és dízelgenerátorokat alkalmazni.
– Maga a villamos energia is megújuló forrásokból származik, nem terheli a környezetet.
– Az épület külső kialakítása illeszkedik a helyi stílushoz, ráadásul helyi anyagokból épült. Mind az épület váza, mint a tetőszerkezet fából készült, moduláris kialakítású, így lehetőség van a bővítésre, illetve a későbbiekben a tervezési elvek megtartásával kisebb vagy nagyobb adatközpontok építésére.
– A klímának köszönhetően a szervertermek hűtése az év nagy részében megoldható a szabad levegővel: hőmérséklettől függően több vagy kevesebb külső levegőt kevernek a szervereken keresztüláramoltatott hűtőlevegőbe. Hagyományos klímára egyáltalán nincs is szükség; ha a külső hőmérséklet vagy a terhelés miatt megnő a hűtési igény vízpárologtatós (evaporációs) módszerrel szabályozzák a hűtőlevegő hőmérsékletét.
– Újdonság, hogy a processzorok nem csupán a szerverek saját ventilátorainak fordulatszámát szabályozzák, hanem a terem központi hűtését is vezérlik, így hatékonyabban tartható az alacsony hőmérséklet.

 

Mindezeknek köszönhetően a konzorcium tagjai azt remélik, hogy az adatközpont hatékonysági mutatója alacsonyabb lesz az 1,1 PUE-értéknél. A PUE az adatközpontban működő informatikai eszközök áramfogyasztásának és a központ teljes áramfogyasztásának hányadosa; minél jobban közelít az 1-hez, annál kevesebb energia megy el a kisegítő berendezések (jellemzően a hűtés) működtetésére. (A jelenlegi adatközpontok PUE-ja általában 1,5-1,6 körül alakul.)

A Boden Type DC One két évig még tesztüzemben működik: szintetikus és valós terheléssel vizsgálják a működés hatékonyságát. Eközben folyamatosan finomítják a H1 Systems adatközpont-tervezési és az EcoCooling hűtési modelljét. A tervek szerint a kétéves tesztidőszak végére mindkét modell olyan pontos lesz, hogy a szükséges adatok megadása után könnyen kiszámíthatóvá válik a különféle éghajlatokra tervezett adatközpontok energiahatékonysága, illetve megtervezhető az optimális kialakítás és hűtés.

A helyszín

Boden Észak-Svédországban, Norrland tartományban fekszik, valamivel az északi sarkkörtől délre. Télen a hőmérséklet gyakran süllyed -20 fok közelébe (idén február elején közel -30 fok volt), de nyáron is ritkán emelkedik 25 fok fölé. A környéken több mint 2500 megawattnyi szabad és tiszta (vízerőműből származó) villamos energia érhető el, nagyjából 3 cent/kW áron. A tartomány jól el lett látva tenger alatti és szárazföldi üvegszálas összeköttetéssel. A helyi önkormányzatok két kézzel kapnak a befektetők után, a H1 Systemsnek pedig már voltak kapcsolatai a környéken, így nem sokat tanakodtak azon, hol épüljön meg az adatközpont. (Bodentől nem messze, Lulea kikötővárosa mellett üzemel egyébként a Facebook egyik hatalmas adatközpontja is.)

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 2074 személy szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Németh Péter

A legkeresettebb emberek:

Cégszkenner

Melyek az ict-iparág legfontosabb cégei?
Melyek a fontosabb felhasználók más iparágakból?

Regisztrálja cégét Ön is!

Jelenleg 4964 cég szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:ADAPTO Solutions Kft.

A legkeresettebb cégek: