B2B-körkép

28_vmware_ITBusiness_slides_1.jpg
Forrás: ITB
Láthatatlanná tett virtualizáció

A hibrid felhő alapjai

A felhő a vállalatok számos fejfájására kínál gyógyírt – de csak ha sikerül hatékonyan és lehetőleg automatizáltan üzemeltetni a szolgáltatásokat. A való élet pedig megköveteli a saját és a nyilvános felhőben működő szolgáltatások egységes kezelését és a felhők közötti átjárhatóságot.

Miközben az üzlet folyamatosan követeli az új (és újszerű) vállalati megoldásokat, a belső vállalati infrastruktúra sok helyen még mindig a klasszikus, silós felépítésben működik, ahol az új alkalmazási környezetek kialakítása hónapokba telik. A megoldást a felhő jelentheti, amelyben gyorsan lehet új erőforrásokat létrehozni, a változó igény szerint növelni vagy csökkenteni a kapacitásokat, és mód van az újgenerációs alkalmazások futtatására is. Adatvédelmi, szabályozási vagy egyéb szempontok miatt azonban egyelőre kevés nagyvállalat teheti meg, hogy működését teljes egészében a felhőből intézze. Bizonyos feladatoknak, alkalmazásoknak, rendszereknek a saját adatközponton belül kell maradnia – de ezeknek az adatközpontoknak is át kell alakulniuk, és felhő jellegű (rugalmas, agilis, gyors) infrastruktúrát kell kínálniuk, hogy ki tudják elégíteni a növekvő üzleti igényeket.

 

Minden egy csomagban

A saját belső felhő üzemeltetéséhez viszont számos olyan menedzsment feladatot is el kell látni, amit a nyilvános felhők esetében a szolgáltató intéz. Ebben tud segíteni a VMware Cloud Foundation, amely a gyártó szerver-, tároló- és hálózatvirtualizációs termékeire alapozva teszi lehetővé a könnyen kezelhető és automatizálható szoftveresen definiált adatközpont – és azon keresztül a hibrid felhő – kiépítését.

A VMware virtualizációs szoftverei már korábban is sokat tettek azért, hogy hatékonyabban, rugalmasabban lehessen kihasználni az adatközponti erőforrásokat. A Cloud Foundation egy lépéssel tovább megy ennél: a virtualizációs réteget, annak kialakítását és üzemeltetését is szeretné minél egyszerűbbé, „láthatatlanná” tenni. Egy teljes mértékben virtualizált adatközpont számtalan különböző elemből épül fel – az egyes szoftvereket kezelni, frissíteni kell, oda kell figyelni a kompatibilitási kérdésekre, a működés során keletkezett logok elemzésére, és a biztonságról is gondoskodni kell. A meglévő termékekből egyetlen csomaggá összegyúrt Cloud Foundation ezen feladatok elvégzését könnyíti meg.


 

A megoldás alapját a szerver-, tároló- és hálózatvirtualizációs megoldások jelentik. A virtualizáció révén számos, korábban a hardverbe „égetett” funkciót szoftveresen lehet megoldani. A vállalat megszabadulhat egy csomó speciális (ezért drága és külön menedzselendő) hardverkomponenstől, amelyek helyére olcsó, szabványos x86-os szervereket állíthat be, egyszerűsítve, konszolidálva az infrastruktúrát. Mivel pedig a hasznos funkciók szoftverből vannak megoldva, az új funkciók megvalósítása vagy a teljesítmény növelése is megoldható szoftverfrissítéssel, nem kell a hardvereket cserélgetni.

A VMware azt hangsúlyozza, hogy a virtualizációs technológiákra épülő, szoftveresen definiált adatközpont a fenti tulajdonságok miatt biztosan jövőálló megoldás, amely a későbbiekben kifejlesztett technológiákat is integrálni tudja majd. Ez a képesség pedig elengedhetetlen ahhoz, hogy az informatika az üzlet hajtóerejévé váljon.

 

Automatizáltan még egyszerűbb

A Cloud Foundation egybecsomagolva kínálja a teljes virtualizációs környezetet. A felhasználónak nincs más dolga, mint kitölteni egy jókora Excel-táblát, beírni abba az összes nevezéktant, IP-címeket, felhasználói jelszavakat, termékkulcsokat. Ebből a Cloud Builder néhány óra alatt kiépíti a teljes infrastruktúrát a kívánt konfigurációban és beállításokkal.

Ezzel máris nagymértékben egyszerűsödött a privát felhő létrehozása, de az SDDC Manager révén a környezetet alkotó termékek üzemeltetése és frissítése is automatizálható. A menedzsmenteszköz egységes, könnyen áttekinthető és egyéni igények szerint testre szabható képet ad a teljes környezetről, a virtuális gépekről, a munkafolyamatokról. Mindezt beépített biztonsági funkciók is kiegészítik. A hypervisor rétegen minden adat áthalad, így a virtualizációs réteg különösen alkalmas arra, hogy biztonsági képességekkel lássák el. Ilyen lehet a hálózati mikroszegmensek létrehozása, az adatok titkosítása, a virtuális gépek titkosítása, illetve a jogszabályi megfelelőségek támogatása.

Takács Gergely, Pribojszki Mária, Berecz Ádám, Czuczumanov Valentin
Takács Gergely, Pribojszki Mária, Berecz Ádám, Czuczumanov Valentin
 

További erős védelmi szintet jelent az AppDefense nevű termék. Ez arra épít, hogy a virtualizációs rétegből jól látható és érthető legyen a munkafolyamatok, alkalmazások működése. Tudni lehet, milyen processzek futnak, milyen portokat használ egy alkalmazás, milyen irányokba, milyen komponensekkel kommunikál. Ezeket a szabályokat vési kőbe az AppDefense, és a zero trust elvét követve minden más, ettől eltérő működést tilt. Vagyis hiába jut be egy kártevő a rendszerbe, nem tudja elindítani a káros processzt, mert azt a rendszer nem engedélyezi. A VMware számos előre definiált szabályt kínál az AppDefense-hez, de természetesen tanítható a rendszer.

 

Út a hibrid felhőbe

A Cloud Foundation azonban nem csak a privát felhő működtetését könnyíti meg. A VMware és a nagy felhőszolgáltatások együttműködése nyomán a rendszer komponensei (maga a Cloud Foundation) már elérhetők az Amazon Web Services-ben és az IBM felhőszolgáltatásában, a Google-lel és a Microsofttal pedig már megszületett a megállapodás. Továbbá igénybe vehető több mint 4000 partnertől világszerte, de Magyarországon is már közel 10 ilyen partner érhető el. Vagyis a saját adatközpont infrastruktúrája és a nyilvános felhőben elérhető szolgáltatások ugyanazokat a virtualizációs technológiákat és megoldásokat használják vagy fogják használni. Gyakorlatilag eltüntethető lesz a határvonal a privát és a publikus felhők között: bárhol is helyezkedjen el egy erőforrás, azt egyetlen központi helyről, egységesen lehet menedzselni és szabadon mozgathatóvá válik a két környezet között.

Már csak ezért is érdemes a Cloud Foundationt bevezetni a saját adatközpontban. A vállalati szakemberek kiismerik a rendszer működésének minden csínját-bínját, majd utána ugyanezeket a funkciókat már könnyedén tudják használni a nyilvános felhőben is, megkönnyítve maguknak a jövőt jelentő hibrid felhős működést.

Takács Gergely, Pribojszki Mária, Berecz Ádám, Czuczumanov Valentin
Takács Gergely, Pribojszki Mária, Berecz Ádám, Czuczumanov Valentin